Editors Picks

miercuri, 3 iunie 2015

Reprezentanti ai Dobrogei - Ion Nicodim

Nicodim, Ion Născut, la 26 mai 1932, la Pietreni judeţul Constantaţa într-o familie de muncitori, cunoaşte o copilărie aspră.

Urmează o şcoală profesională, apoi cursurile Institutului de Arte plastice "Nicolae Grigorescu" obţinând bursa "Frederick şi Cecilia Cuţescu Storck". Intre 1965-1968, obţinând bursa Academiei Române, îşi continuă studiile la Roma.

Revenind în ţară se remarca prin participările sale la expoziţiile anuale ale Uniunii Artiştilor plastici şi expoziţile internaţionale deschise la Stockholm, Oslo, Helsinki, Praga, Sofia, Alexandria, Dijon, Budapesta, Moscova, Chicago. Pentru creaţiile sale artistul este distins cu numeroase premii naţionale şi internaţionale.

Alături de pictură, Ion Nicodim s-a remarcat ca un artist complex, grafician, muralist, sculptor şi artizan. Ca o împlinire a creaţiei sale este tapiseria murală "Cântarea omului" de 40 m2 expusă în Sala delegaţilor a Palatului Naţiunilor Unite din New York. De remarcat sunt şi tapiseriile lucrate pentru Muzeul de Artă al României, pentru Teatrul Naţional din Bucureşti.

 Lucrările sale pot fi admirate în colecţiile Muzeului de Artă al României, Muzeul de Artă modernă din Roma, Muzeul de Artă din Constanţa şi alte colecţii din ţară şi din străinătate.

In prezent trăieşte în Franţa unde s-a stabilit în anul 1979.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu